Micropalen: compacte funderingspalen op elke locatie

Micropalen zijn uiterst compact en vereisen weinig ruimte om te maken. Ze kunnen dwars doorheen bestaande funderingen of vloeren worden geboord. Dit maakt micropalen als funderingstechniek uiterst flexibel voor het opvangen van druk- en treklasten. Micropalen kunnen zowel loodrecht als onder een bepaalde hellingsgraad worden gemaakt.

Waarvoor kunnen micropalen worden ingezet?

  • Om bestaande funderingen van een gebouw te verstevigen bij een verzakking of wanneer het gebouw een zwaardere belasting te dragen krijgt
  • Om een fundering te creëren op moeilijk bereikbare plaatsen
  • Voor het opvangen van variabele lasten, bijvoorbeeld windlasten of verkeer op bruggen
  • In spoorweginfrastructuur
  • Als funderingspaal voor machines in bestaande gebouwen
  • Als trekpaal om het opdrijven van kelders tegen te gaan

Hoe worden micropalen geboord?

  1. Voor het boren van micropalen gebruiken wij injectie- en boorankers met verloren boorstangen en –kronen. Daardoor moeten we geen aparte wapening inbrengen en geen boorbuis terugtrekken. Naast de snellere uitvoering garanderen de ankers een volledige opvulling van de boring en van alle holten en spleten.
  2. De boorspoeling en de ankerwortel bestaan uit cementspecie. Deze stabiliseert het boorgat tijdens het boren. Deze cementmortel is een primaire injectie waarbij we de verbinding tussen anker en bodem verbeteren.
  3. De dikte van de ankerwortel wordt bepaald door de dikte van de boorkroon. De uiteindelijke dikte hangt ook af van de injectiedruk. De grillige vorm van de wortel verzekert een maximale trekkracht van de paal. De morteldekking beschermt de paal tegen corrosievorming.
  4. We boren de micropaal in de grond, waardoor de grond wordt verdrongen en gemengd met de cementinjectie. Dit vergroot de maximaal opneembare belasting.
  5. Met een na-injectie zorgen we voor een optimale opspanning van het anker in het boorgat.
  6. Het voorspannen van micropalen is niet gebruikelijk, maar kan in sommige gevallen wel toegepast worden.

Wat zijn de voordelen van micropalen als funderingstechniek?

  • Dankzij de compacte en flexibele boormachines boren we probleemloos vanuit bestaande kelders en gebouwen.
  • Micropalen bieden een oplossing in vrijwel elke bodemsoort, zonder enige aanpassing van de boormachine. Alleen de boorkronen moeten worden aangepast in functie van de grondsoort.
  • Door het gebruik van een verloren boorstang en -kroon kunnen we werken met kleinere boormachines, verbruiken we minder cement en winnen we werkuren. Dit zorgt samen voor een lagere kostprijs.
  • Palen hebben een doorlopende schroefdraad, waardoor verlengen of inkorten altijd mogelijk blijft.
Micropalen nodig?