Om te garanderen dat de horizontale druk op een bouwputbeschoeiing tijdens en na het uitgraven van de bouwput correct wordt opgevangen, is het in de meeste situaties aangewezen om ankers te plaatsen.
De techniek voor het plaatsen van ankers kan je sterk vergelijken met het plaatsen van micropalen. De ankers worden schuin doorheen de bouwputbeschoeiing geboord. Na uitharden wordt het anker voorgespannen. Deze voorspanning dient om de vervorming van de bouwputbeschoeiing tot een minimum te beperken. Tijdens het voorspannen wordt tevens bij ieder anker getest of het zijn berekende belasting aankan.
Ankers kunnen door ons geplaatst worden in verschillende soorten bouwputbeschoeiingen: secanspalenwanden, soilmix palenwanden, groutwanden, berlinerwanden, onderbouwwerken, spuitbeton, bestaande keldermuren….
Bij het uitgraven van de bouwput komt de beschoeiing onder druk te staan door het gewicht van het achterliggende grondpakket en eventuele aanpalende gebouwen. Ankers zorgen er via trekspanning in het stabiele grondpakket voor dat deze horizontale belasting correct wordt opgevangen en dat de horizontale verplaatsing van de wand binnen de perken blijft.
Wanneer een bouwput wordt uitgegraven zonder aanpalende gebouwen of constructies die niet gevoelig zijn voor zetting, dan is een bouwputverplaatsing tot maximum 50 millimeter toegelaten.
Bij aanpalende gebouwen of bij andere zettingsgevoelige constructies, moet de verplaatsing beperkt blijven tot maximum 20 millimeter. Bij grotere verplaatsing kunnen scheuren in het gebouw ontstaan.
Ankers moeten deze bouwputverplaatsingen binnen de geldende richtlijnen houden.
CVR plaatst ankers in verschillende tonnages, variërend van 15 tot 90 ton trekkracht per anker. Wij beschikken over een eigen in-house studiedienst die via een voorstudie gedetailleerd het aantal, de positionering en de trekkracht van de ankers bepaalt. Op die manier garanderen we het bereiken van de vereiste veiligheid op de meest economische manier.