Het belang van een grondonderzoek valt onmogelijk te overschatten.

Wanneer je een bouw- of renovatieproject laat uitvoeren, dan valt het belang van een degelijk grondonderzoek onmogelijk te onderschatten. Een grondonderzoek laat toe om de draagkracht van de ondergrond te berekenen. Deze informatie is op zijn beurt nodig voor het bepalen van de aangewezen fundering. Zonder correcte fundering loop je het risico op barsten, scheuren of verzakkingen. Een te zware fundering verhoogt onnodig de bouwkosten. Een sondering is de meest courante vorm van grondonderzoek. In deze blog leggen we uit hoe een sondering verloopt en wat het belang van degelijk grondonderzoek is.

Eenvoudig uitgedrukt wordt er bij een sondering een staaf in de grond geperst. Tijdens het persen wordt de weerstand van de grond gemeten. Aan de hand van de weerstand kan de draagkracht van de ondergrond bepaald worden.

Naast het berekenen van de weerstand maakt een sondering het mogelijk om de grondsoort in te schatten. Zo kan je met de resultaten van een sondering, in combinatie met geologische kaarten bepalen of de ondergrond bestaat uit klei, leem, grind, zand, rotsen,….

Met een sondering spoor je ook eventuele anomalieën in de ondergrond op. Je detecteert waar er zich zwaktes, holtes of oude funderingen in de ondergrond bevinden.

Sondeergaten geven een eerste rudimentair idee van de grondwaterstand. Om de grondwaterstand exact te meten, is een boring of peilbuis nodig. Wij adviseren steeds de combinatie van een aantal sonderingen met een boring.

Wanneer laat je best een grondonderzoek uitvoeren?

Wij adviseren altijd om een grondonderzoek te laten uitvoeren vooraleer je een perceel grond aankoopt. Zo sta je nooit voor onaangename en kostelijke verrassingen in latere fases. Zeer veel mensen onderschatten het belang hiervan. Er kunnen zeer grote verschillen inzake draagkracht optreden op kleine afstanden.

Wanneer je moet overschakelen van een vloerplaat naar funderingspalen door een gebrekkige draagkracht van de grond, dan kost je bouwproject meteen vele tienduizenden euro’s extra. Een andere oplossing is het kiezen voor een gebouw met minder gewicht, maar dat vereist een aantal toegevingen.

Bij een groot project is het belangrijk om het grondonderzoek zo snel mogelijk uit te voeren. Een gedegen grondonderzoek legt de basis voor alle verdere studies door de stabiliteits- en de funderingsingenieurs.

Wat gebeurt er met de resultaten van een bodemonderzoek?

Funderingsspecialisten zoals CVR gebruiken de resultaten van het bodemonderzoek voor het berekenen van de horizontale en verticale stabiliteit:

  • Welk type van keerwanden zijn nodig voor het beschoeien van de bouwput? Wat is de noodzakelijke diameter voor eventuele palenwanden? Welk type profielen zijn nodig voor Berlinerwanden? Zijn er grondankers nodig? Al deze vragen worden aan de hand van het bodemonderzoek beantwoord.
  • Het bodemonderzoek vormt ook de basis voor het berekenen van de fundering. Welke dimensies zijn noodzakelijk voor de funderingspalen of de funderingsputten om de voorziene belasting op te vangen?