Hoe de belasting van ‘een fundering op staal’ overbrengen naar dieper gelegen grondlagen met jet grouting?

Jet grouting is een specifieke funderingstechniek om de belasting op een bestaande fundering over te brengen naar dieper gelegen grondlagen. De techniek wordt in specifieke situaties toegepast, wanneer bijvoorbeeld een klassieke onderschoeiing door de hoge waterstand niet mogelijk is. Jet grouting kan ook gebruikt worden als beschoeiingstechniek voor het beveiligen van een bouwput, bijvoorbeeld onder de fundering van aanpalende gebouwen bij een gemene muur. 

Om alle misverstanden te vermijden: ‘een fundering op staal’ is de meest klassieke fundering en heeft niets te maken met ‘metaal’ als materiaalsoort. Een ‘fundering op staal’ is de meest klassieke vorm van lijnfundering. Hierbij staat de funderingsmuur in beton of steen over zijn volle breedte in de ondergrond. 

Stabiliteitsproblemen 

Ook bij stabiliteitsproblemen van een bestaande woning is het vaak nodig om de belasting naar een dieper gelegen grondlaag te brengen. Vele oudere funderingen zijn slechts 60 à 80 centimeter diep. Wanneer de grondlaag onder de fundering van slechte kwaliteit is, kunnen er zettingen en scheuren in de woning optreden. Ook bij een renovatie die de belasting op de grond verhoogt – bijvoorbeeld een extra verdieping – kan het nodig zijn om de bestaande fundering te verdiepen en te verstevigen.  

Ook bij hoge grondwaterstand 

Wanneer een klassieke onderschoeiing met beton niet lukt of je moet een grote hoogte overbruggen om een voldoende stabiele ondergrond te bereiken, dan biedt jet grouting mogelijk een oplossing. Zo is jet grouting aangewezen in situaties waar je niet mag bemalen, bijvoorbeeld door de slechte grondkwaliteit. Jet grouting kan dus ook bij een hoge grondwaterstand.  

De techniek is evenwel niet zonder risico’s. Door de hoge druk waarmee de ‘groutpaal’ in de ondergrond wordt gespoten, bestaat er een risico op schade aan de bestaande fundering of de achterliggende vloer. Jet grouting is een vrij kostelijke techniek, waardoor deze uitsluitend wordt toegepast als de situatie dit vereist. 

Hoe werkt jet grouting?  

Met een naald wordt een gat van 18 centimeter diameter onder de fundering geboord totdat de vereiste diepte bereikt is. Dit boren gebeurt onder lage druk. Wanneer de naald de beoogde diepte bereikt heeft, dan wordt cement onder hoge druk door de naald gespoten. Stap voor stap –– wordt de naald terug naar boven getrokken. Op die manier wordt een volledige kolom uitgespoeld en meteen opgevuld met  cementcoulis. De techniek laat toe om groutpalen te creëren van 60 centimeter tot maar liefst 1,5 meter dikte. De diameter van de groutpaal hangt onder meer af van de snelheid van terugtrekken en de druk. Je kan met deze flexibele techniek zeer dikke muren, bijvoorbeeld kasteelmuren, extra funderen.  

 

Meer weten over de mogelijkheden van jet grouting? Contacteer de experts van CVR.