Hoe gebeurt funderingsrenovatie bij een woning of gebouw?

In verschillende situaties kan het nodig zijn om de funderingen van een woning of gebouw te verstevigen. In dat geval spreken we van funderingsrenovatie. Afhankelijk van de specifieke situatie kan deze funderingsrenovatie met verschillende technieken worden uitgevoerd. 

Funderingsrenovatie is aan de orde bij woningen of gebouwen die kampen met stabiliteitsproblemen Meestal uiten deze problemen zich in zettingscheuren. Deze scheuren ontstaan door de gebrekkige fundering, die onvoldoende steunt op de volle grond. 

Ook bij renovatie of uitbreiding van een gebouw kan het nodig zijn om de bestaande fundering te verdiepen. Denk daarbij maar aan een woning die een extra verdieping krijgt of een appartementsgebouw dat grondig gerenoveerd wordt, maar waarbij de nieuwe bovenbouw een grotere draaglast vereist. 

Bij funderingsrenovatie is het belangrijk om het aanzetpeil van de fundering te verdiepen. Twee mogelijke technieken zijn het plaatsen van micropalen of het toepassen van jet grouting.  

Plaatsen van micropalen 

Het plaatsen van micropalen start met het uitvoeren van een kernboring doorheen de bestaande fundering in metselwerk of beton. Doorheen dat gat wordt vervolgens een micropaal geboord. Deze micropaal draagt de belasting van het gebouw af naar de diepere ondergrond.  

Jet grouting 

Bij jetgrouting wordt een water-cementmengsel onder de bestaande fundering ‘gespoten’ met behulp van hoge druk. Het finale effect is hetzelfde als bij een micropaal: de extra belasting wordt naar de dieper gelegen ondergrond afgedragen.  

Welke techniek kiezen?  

De specifieke situaties bepalen welke techniek aangewezen is. Jet grouting gebeurt onder heel hoge druk, waardoor er bij oude gebouwen een risico bestaat op schade aan de bestaande fundering en achterliggende vloeren. Bij jet grouting is er meer beschikbare ruimte nodig. Dit kan bijvoorbeeld niet vanuit een besloten kelder, wat wel kan bij micropalen.  

 

Meer weten over de mogelijkheden van funderingsrenovatie voor het verstevigen en verdiepen van een bestaande fundering? Contacteer de experts van CVR.