Hoe kan je de stabiliteit garanderen als je naast of onder een bestaand gebouw moet werken?

Vooral in stedelijke gebieden waarbij de gebouwen zeer dicht op elkaar staan , vormt het een grote uitdaging om de stabiliteit van aanpalende gebouwen te verzekeren bij bouwprojecten. Om verticale uitgraving mogelijk te maken en/of indien het verlagen van de grondwaterstand zou leiden tot belangrijkere zetting is het voorzien van een degelijke grondkering in de bouwput essentieel om verzakkingen te voorkomen. Er bestaan twee opties: je kan een grondkering voorzien naast of onder de fundering van je buur. In elk geval doe je best beroep op een gespecialiseerde firma met een eigen studiedienst, zoals CVR. In elke fase van het bouwproces moet de ondergrond volledig gestabiliseerd zijn. Dit vereist vooraf een grondige analyse.

Het berekenen van de juiste bouwputbeschoeiing is een uiterst complex gegeven. Alles begint bij een zeer uitgebreid onderzoek. Met sonderingen krijg je een zicht op de draagkracht van de ondergrond. Ook de waterstand is van groot belang. Daarnaast moet je ook een diepgaand onderzoek doen naar de bestaande funderingen van het aanpalende gebouw. Hoe is de buur gefundeerd? Heeft deze een paalfundering, strookfundering of een algemene funderingsplaat? Heeft de buur een kelder of niet? Op die manier kan je berekenen welke belastingen de wanden van de toekomstige bouwput te verduren krijgen.

Berlinerwanden?

Wanneer je een bouwput graaft naast een aanpalend gebouw, dan kan je voor deze zijde van de bouwput nooit kiezen voor Berlinerwanden. Berlinerwanden zijn uitsluitend een mogelijkheid langs de straatzijde of een tuin. Bij hoge belasting loop je bij een Berlinerwand het risico op vervorming, en dus ook op schade aan het aanpalende gebouw. Het WTCB heeft hiervoor duidelijke uitvoeringsfiches opgesteld die je snel kunnen helpen om de toepasbaarheid van Berlinerwanden te controleren.

Palenwand

Bij een aanpalend gebouw is het aangewezen om de bouwput te beveiligen met een palenwand, al dan niet met de techniek van CVR C-MIX® oftewel soilmixing. Daarbij is het belangrijk om vooraf de vereiste diepte, dikte en de wapening van de palenwand te berekenen. Ook moet er bekeken worden waar er ankers in de wand moeten geboord worden.

Plaatsverlies vermijden

Een palenwand leidt onvermijdelijk tot een plaatsverlies van 80 centimeter à 1 meter. Wanneer je dit ruimteverlies wilt vermijden, dan moet je onder de bestaande fundering van de buur werken met onderbouwwerken of jet grout wanden. Onderbouwwerken – ook onderschoeiingen genaamd – mag je alleen uitvoeren als er bemaald wordt tot uitgraafdiepte. Onderbouwen mag uitsluitend in een droge ondergrond uitgevoerd worden.

Bij de techniek van jet grouting wordt er cementspecie onder hoge druk onder een bestaande fundering geïnjecteerd. Deze techniek kan uitgevoerd worden onder grondwaterpeil. Bovendien kan hiermee een waterkerend scherm aangebracht worden tot grotere diepte om de invloed van een bemaling te beperken.

Veilig onderbouwen

Daarnaast is het belangrijk om – volgens de uitvoeringsfiches van de WTCB – vanaf 1,75 meter diepte steeds te werken met een beschoeide sleuf. Deze beschoeiing garandeert de veiligheid van de mensen in de sleuf en vermijdt dat er te veel grondontspanning kan ontstaan bij de buur, waardoor er anders verzakkingen zouden kunnen optreden.