Is het mogelijk om een kelder onder een bestaande woning te bouwen?

Wie een nieuwe woning bouwt, kiest in de meeste gevallen voor een kelder. Wanneer je een bestaande woning aankoopt, dan bestaat de kans dat deze geen kelder heeft. Als je een kelder onder een bestaande woning wilt bouwen, dan is dat in meeste gevallen technisch zeker mogelijk. We leggen in deze blog uit hoe we deze onderneming veilig aanpakken. 

 

Het spreekt voor zich dat het bouwen van een kelder onder een bestaande woning duurder is dan het realiseren van een kelder bij een nieuwbouwwoning. Als je onder een bestaand huis een kelder wilt bouwen, dan moet je gespecialiseerde funderings- en beschoeiingstechnieken inzetten. Dit vereist vakmanschap en expertise, maar heeft ook een bijhorend kostenplaatje. Zonder gedegen onderzoek is het onmogelijk om een realistische prijs vooraf te ramen. Zowel de toestand van de ondergrond als de structuur van de woning hebben een grote impact op de prijs. 

Hoe bouw je een kelder onder een bestaande woning? 

Wanneer de woning tijdelijk niet bewoond is, dan is het aangewezen om de kelder te bouwen vanuit het gelijkvloers. Je kan de techniek goed vergelijken met het creëren van een onderschoeiing met behulp van een beschoeide sleuf. Je ondergraaft stapsgewijs de bestaande fundering om deze te verlengen. Dit stapsgewijs onderstorten van de bestaande fundering moet gebeuren vanuit een beschoeide sleuf, zodat er geen grondontspanning mogelijk is. Dergelijke grondontspanning zou kunnen leiden tot gevaar voor de betrokken arbeiders en stabiliteitsproblemen met schade aan de woning.  

Betonnen kelderwanden creëren 

Door stapsgewijs de bestaande fundering van de woning te onderstorten met beton, creëer je een doorlopende betonwand tot op de gewenste diepte. Dit zijn de latere keldermuren. Wanneer alle belastingspunten van de woning voldoende zijn ondervangen met de onderschoeiing, dan kan de grond weg gegraven worden om een open kelderruimte te creëren. De grond wordt best afgevoerd via het gelijkvloers van de woning om vervolgens naar buiten te gaan. 

Waterdichting van groot belang 

De volgende stap omvat het gieten van een vloerplaat voor je nieuwe kelder. Daarbij is het van groot belang om de aansluiting van de vloerplaat met de onderschoeiingswanden waterdicht te maken. Ook dit vereist heel wat expertise. Wanneer de kelder waterdicht is, kan de verdere afwerking starten.  

 

Meer weten over het bouwen van een kelder onder een bestaande woning? Contacteer de experts van CVR.