Wat is het ideale funderingstraject?

Vooraleer de bouwwerken voor de realisatie van een nieuwbouw of een grondige renovatie kunnen aanvatten, moet er heel wat studiewerk gebeuren. Het funderingstraject is daarbij van groot belang. Een correcte fundering voorkomt scheuren, verzakkingen en barsten in het gebouw. Het overdimensioneren van de fundering leidt dan weer tot onnodige kosten. We zetten in deze blog het ideale funderingstraject helder op een rij.

  1. Een architect ontwerpt het gebouw

In de eerste fase werkt een architect het ontwerp van een gebouw uit. Hij bepaalt de vormgeving, het aantal verdiepingen, de ruimtelijke indeling, de buitenaanzichten,…

  1. Berekenen van de fundering

Op basis van het ontwerp gaat een stabiliteitsingenieur aan de slag voor het bepalen van de nodige fundering. Daarbij is het allereerst belangrijk om eerst het juiste type van fundering te selecteren: een betonnen vloerplaat op volle grond, funderingspalen of funderingsputten.

Hiervoor is het noodzakelijk om een grondsondering te laten uitvoeren. Best gebeurt dit zo snel mogelijk in het ontwerp- en studietraject. Een grondsondering maakt het mogelijk om de kwaliteit van de grond te bepalen.  Indien er nog geen sondering kan uitgevoerd worden, omwille van bestaande gebouwen op de locatie, kan er op de website www.dov.vlaanderen.be een sondering van in de buurt opgezocht worden om zo toch een beeld van de ondergrond te kunnen vormen.

Zo is het best mogelijk dat op een Kempense zandgrond een algemene funderingsplaat volstaat, maar dat er in Oost- of West-Vlaanderen voor hetzelfde gebouw funderingspalen van tien tot vijftien meter diep noodzakelijk zijn.

De stabiliteitsingenieur gebruikt de resultaten van de sondering en het ontwerp van de architect voor het uitvoeren van een stabiliteitsstudie. Hij bepaalt exact hoeveel funderingspalen en funderingsputten er noodzakelijk zijn en welk draagvermogen zij moeten hebben.

  1. Prijsraming door funderingsspecialist

Op basis van het werk van een stabiliteitsingenieur kan een funderingsspecialist aan de slag voor het bepalen van de diameter van de funderingspalen, aanzetpeil en hoeveelheid wapening. Deze calculaties vormen de basis voor een kostprijsberekening en het uitwerken van een offerte. De funderingsspecialist werkt, indien mogelijk, een zo economisch mogelijke offerte uit.

  1. Keuze van de funderingsspecialist

Bij de uitvoering van het project brengen meerdere funderingsspecialisten, op vraag van de bouwheer of hoofdaannemer , een offerte uit, waarna de bouwheer of hoofdaannemer finaal zijn keuze maakt tussen de verschillende offertes.