Is een definitieve kelderwand mogelijk met een onderschoeiing?

Het realiseren van een definitieve kelderwand is in principe mogelijk met een onderschoeiing. Wanneer de onderschoeiing meteen kan gebruikt worden als kelderwand, dan win je heel wat ruimte in je kelderverdieping en bespaar je op de bouwkosten. Wel geldt er hiervoor één belangrijk aandachtspunt: waterdichtheid.

Een onderschoeiing maakt het mogelijk om een bestaande fundering van een gebouw te onderbouwen en te verdiepen. Vaak is het nodig om bijvoorbeeld een nieuw appartementsgebouw met kelderverdiepingen naast een bestaand gebouw te realiseren. Om de fundering van het bestaande gebouw te verstevigen, wordt een onderschoeiing in beschoeide sleuf gerealiseerd.

Hetzelfde uitzicht als kelderwanden

Mits de nodige voorzieningen voor waterdichtheid, kan je deze onderschoeiing meteen gebruiken als definitieve kelderwand. Wanneer je een onderschoeiing vakkundig en correct uitvoert, dan hebben deze wanden hetzelfde egale uitzicht als kelderwanden die met gegoten beton via een bekisting worden gecreëerd.

Waterdichtheid garanderen

Onderschoeiingen worden gerealiseerd in verschillende moten van telkens 1,5 meter breedte. Om de waterdichtheid tussen de verschillende moten te garanderen, plaatsen we tussen elke moot waterdichte rubberen voegbanden. Deze voegbanden laten zetting toe, maar garanderen toch de nodige waterdichtheid. Het grondwater kan hierdoor niet door de voegen tussen de moten sijpelen.

Vloerplaat tussenin gieten

Ook bij het nadien storten van de keldervloer moet er aandacht geschonken worden aan de waterdichting. Dit kan door middel van zwelbanden en/of injectiekanalen.

Geen leefruimte, wel opslag of parkeren

Ook in deze situatie loop je nog steeds het risico dat er capulair vocht optrekt. Dit zijn geen lekken, maar zorgen wel voor een natte kelderwand. Om dit te stoppen, moet je een waterdichte bekuiping in de kelder aanbrengen.

Wegens de vochtrisico’s adviseren wij altijd om kelders met een onderschoeiing als definitieve kelderwand, nooit te gebruiken als leefkelder. In de meeste gevallen worden deze kelders gebruikt voor opslag of parkeergarage.

Meer weten over het gebruik van een onderschoeiing voor het creëren van een definitieve kelderwand? Contacteer ons gerust voor meer informatie.