Het stabiliseren van een verzakte torenkraan?

Hoe kan je een torenkraan die dreigt te verzakken stabiliseren, zonder dat je ze volledig moet demonteren en heropbouwen?  Micropalen bieden een praktische oplossing waarbij het tijdsverlies minimaal is.

Het gebeurt zelden dat een torenkraan tijdens een bouwproject verzakt. In de meeste gevallen wordt vooraf via een bodemonderzoek grondig naar de stabiliteit en de draagkracht van de ondergrond gekeken.

Hoge belasting torenkraan

In elk geval weegt een torenkraan bijzonder veel. Omdat deze kranen bijzonder hoog zijn én zeer ver lasten kunnen dragen, spelen er enorme krachten op de voet van de torenkraan. Wanneer de ondergrond onvoldoende draagkracht heeft, kan de kraan verzakken.

Oplossing met micropalen

Met micropalen hebben we een praktische manier om ervoor te zorgen dat de belasting van de torenkraan naar dieper gelegen, draagkrachtige grond afgedragen kan worden. Wanneer micropalen worden geplaatst om de kraan te stabiliseren, dan moet de torenkraan niet worden afgebroken en heropgebouwd.  Zo moet de kraan maar een zeer korte tijd buiten dienst gezet worden en worden grote extra kosten bespaard.

Door bestaande funderingszool

De micropalen worden door de bestaande funderingszool – het massief van de kraan – in de ondergrond geboord. Er wordt een verbinding gemaakt waardoor de palen zowel druk- als trekkrachten kunnen opnemen. Eens de micropalen geboord en uitgehard zijn, dragen deze de volledige belasting van de torenkraan.

CVR heeft in het verleden al torenkranen gestabiliseerd door middel van micropalen. We staan ter beschikking wanneer deze problemen ergens opduiken.