Waarom bespaart een correcte stabiliteitsberekening kosten en vermijdt het schade?

Het belang van een correcte stabiliteitsberekening voor bouw- of renovatieprojecten valt onmogelijk te onderschatten. Wanneer je de draagkracht van de ondergrond niet correct onderzoekt en analyseert, loop je risico’s op fouten bij de realisatie van de bouwputbeschoeiing en de fundering van het gebouw. Hierdoor dreigt schade en lopen de bouwkosten extra hoog op. Vooraleer je ergens een gebouw realiseert, laat je dan ook best een gedegen grondonderzoek uitvoeren om de aard en de draagkracht van de ondergrond te analyseren.

Toegespitst op  ons vakgebied  gaat het over de stabiliteit van de ondergrond, om enerzijds de lasten van het gebouw te dragen en anderzijds de bouw van een kelder op een veilige manier te laten verlopen. Bij particuliere woningen blijft deze stabiliteitsberekening meestal relatief beperkt. Wanneer we spreken over een appartementsgebouw of andere grote gebouwen, dan is het zeer belangrijk om de ondergrond goed te analyseren.

Naarmate open ruimtes steeds schaarser worden, zien we dat het aanbod van ‘goede’ bouwgronden daalt. Al te vaak moet er gebouwd worden op plaatsen waar de ondergrond weinig draagkracht heeft. Steden raken steeds meer volgebouwd, waardoor oude gebouwen in vele gevallen plaats moeten ruimen voor nieuwe projecten. In al deze gevallen is het heel belangrijk om een grondige stabiliteitsstudie uit te voeren, teneinde uitvoeringsrisico’s correct in te schatten en tot een minimum te beperken

Draagkracht niet standaardiseren

Lokale omstandigheden, zoals bijvoorbeeld een gracht die decennia geleden gedempt werd, spelen steeds een rol in het bepalen van de draagkracht van de ondergrond. Elke locatie heeft dan ook een andere geologische voorgeschiedenis. Je kan dus op voorhand de draagkracht van de ondergrond niet standaardiseren.

Naast een grondige kennis van de bodem in Vlaanderen, is het belangrijk om steeds een grondonderzoek te laten uitvoeren. Op basis van dit onderzoek kan je op een correcte manier de vereiste fundering en/of grondkering berekenen.

Fundering onder- of overschatten

Wanneer je dit niet doet, dan loop je verschillende risico’s. Ofwel onderschat je de nodige fundering – en maak je de funderingspalen te kort of funderingszolen te klein, waardoor er op termijn barsten, scheuren en verzakkingen kunnen optreden in het gebouw. In het andere geval kan je de fundering ook overschatten, waardoor je te veel palen gebruikt of te veel wapening in de palen voorziet. Hierdoor lopen de kosten van je bouwproject onnodig hoog op.

Correcte inschatting van beschoeiing en grondkering

Ook voor de beslissingen over bouwputbeschoeiing en grondkeringen is de ondergrond van groot belang. Daarnaast moet je nog extra factoren in rekening brengen, zoals de grondwaterstand, belasting door naastgelegen gebouwen of torenkranen,… Als je dit niet correct analyseert, dan kies je mogelijk de verkeerde beschoeiing. Ook dit leidt tot hogere kosten en vertragingen van de werf.