Waarom nooit onderschoeien zonder een beschoeide sleuf?

Onderschoeien van bestaande funderingen gebeurt vaak om een nieuwbouw te realiseren tegen een bestaand gebouw. Om het risico op verzakkingen van de bestaande fundering maximaal te beperken én om arbeiders in de put te beschermen, is het noodzakelijk om te werken met een beschoeide sleuf. In deze blog leggen we uit wat een beschoeide sleuf inhoudt en waarom dit noodzakelijk is vanaf een onderschoeiing van 1,5 meter diep. 

Wanneer je een sleuf zonder beschoeiing dieper dan een bestaande fundering graaft, dan loop je een groot risico op ‘grondontspanning’. Op dat moment wordt de invloedzone van de ondergraving veel groter dan wat je werkelijk ondergraven hebt. Door deze grondontspanning kan de sleuf inkalven, met het risico op bedelving van de betrokken arbeiders. Jammer genoeg is dat in het verleden al meermaals voorgekomen bij firma’s die niet werken volgens de richtlijnen. Daarnaast loop je het gevaar op acute stabiliteitsproblemen van de bestaande fundering, met zettingscheuren of nog veel erger tot gevolg. 

Grond vastzetten 

Het stapsgewijs beschoeien van de sleuf moet al deze problemen voorkomen. Bij deze techniek ga je de sleuf uitgraven in moten van maximaal 80 centimeter diep. Vervolgens ga je met prefab betondallen de sleuf beschoeien. Met balken worden vervolgens de drie overige zijdes geschoord, zodat de grond rond de sleuf volledig wordt vastgezet wat grondontspanning onmogelijk maakt.  

Stapsgewijs uitgraven 

Door het stapsgewijs uitgraven en beschoeien, kan je zonder risico een bestaande fundering of gemene muur onderschoeien. De techniek kan perfect ingezet worden voor het creëren van ondergrondse verdiepingen tot 9 à 10 meter diep. Omdat het gaat om een manuele techniek is het wel noodzakelijk om de grondwaterstand te verlagen tot minimum 50cm onder het ontgravingsniveau van de beschoeide sleuven. 

Beschikbare ruimte maximaal benutten 

Onderschoeiing is een bijzonder interessante techniek omdat je zo maximaal de beschikbare ruimte van een bouwplaats kan gebruiken. Door het onderschoeien van de fundering onder de gemene muur vermijd je plaatsverlies op je bouwperceel. Dit kan voor een volledig project oplopen tot 1,5 meter breedte, wat snel al enkele parkeerplaatsen meer betekent in een ondergrondse parkeerkelder. Dergelijke plaatswinsten hebben een grote positieve impact op de rendabiliteit van een project. 

 

Meer weten over een beschoeide sleuf bij het onderschoeien? Contacteer de experts van CVR.