Wat zijn de verschillende toepassingen van micropalen?

Als één van de verschillende systemen voor het creëren van paalfunderingen worden micropalen ingezet voor specifieke toepassingen. Door hun bescheiden diameter (20 centimeter) blijft de draag- of trekkracht van micropalen eerder beperkt. Wel kunnen micropalen worden gecreëerd met compacte machines, wat dan weer extra mogelijkheden biedt voor het werken in kleinere of minder toegankelijke ruimtes. In deze blog zetten we de belangrijkste toepassingen van micropalen op een rijtje.  Bekijk hier enkele van onze realisaties met micropalen.

 

  1. Als trekpaal bij hoge grondwaterstanden

Bij hoge grondwaterstonden ondervindt een gebouw met meerdere ondergrondse verdiepingen heel wat opwaartse drukkrachten. Het grondwater duwt het gebouw als het ware naar boven. Om deze opwaartse krachten te weerstaan, kunnen gewapende micropalen als trekpalen worden ingezet.

 

  1. Bij functiewijzigingen of uitbreidingen van gebouwen

Micropalen worden vaak gebruikt bij renovatieprojecten. Wanneer appartementsgebouwen of particuliere woningen worden uitgebreid met bijvoorbeeld een aanbouw of wanneer er extra draagkracht nodig is door een functiewijziging van het gebouw, dan bieden micropalen heel wat mogelijkheden voor extra fundering of het versterken van de bestaande funderingen.

 

Micropalen kunnen ook toegepast worden in kleinere ruimtes dankzij de compactheid van de machines, wat micropalen uiterst geschikt maakt in bestaande gebouwen.

 

Om de vereiste draagkracht te bereiken, kunnen meerdere micropalen worden geplaatst. Onze eigen in-house studiedienst bereikt het vereiste aantal en de aangewezen positionering van de micropalen.

 

  1. Bij verzakkingen of stabiliteitsproblemen

Wanneer bestaande woningen door funderingsproblemen verzakken of grote scheuren vertonen, dan kunnen micropalen worden ingezet voor het verstevigen van de bestaande ontoereikende fundering.

 

  1. Voor het funderingen van torenkranen

Bij grotere bouwprojecten is het aangewezen om de torenkraan een vaste fundering te geven. Dit kan perfect met micropalen. Wanneer de torenkraan in het gebouw wordt geplaatst – bijvoorbeeld in een liftschacht – dan krijgen de palen na het verwijderen van de kraan mogelijk nog een dragende functie voor het gebouw.

 

Meer weten over de mogelijke toepassingen van micropalen? CVR beschikt over verschillende compacte machines voor het creëren van micropalen. Contacteer ons gerust voor meer informatie.