Hoe kan ik het gebruik van de kelderruimte optimaliseren?

Bij bouwprojecten is het van groot belang om de kelderruimte te optimaliseren, zowel in oppervlakte als in diepte. Vaak zijn bouwpercelen in stedelijke omgevingen beperkt in grootte, maar is er een absolute noodzaak aan een minimumaantal parkeerplaatsen. Op dat moment is het belangrijk om de kelderruimte te optimaliseren door het inzetten van de juiste funderings- en beschoeiingstechnieken.  

De beste manier om plaats te besparen voor het realiseren van ondergrondse verdiepingen is het onderschoeien van de bestaande fundering van de gemeenschappelijke muur met de aanpalende gebouwen. Wanneer je niet onderschoeit, dan maak je bijvoorbeeld gebruik van secanspalenwanden. Deze wanden leiden tot een ruimteverlies van al snel één meter op je eigen perceel. Dit ruimteverlies heeft mogelijk een grote negatieve impact op de rendabiliteit van een bouwproject. 

Plaatsverlies vermijden 

Wanneer je de bestaande fundering kunt onderschoeien, eventueel via de techniek van jet grouting, dan vermijd je dit plaatsverlies. Bij onderschoeiingen ga je de bestaande fundering ondergieten met beton. Hierbij is het wel noodzakelijk om de techniek van de beschoeide sleuf toe te passen. Door de sleuf bij het uitgraven stapsgewijs te beschoeien, vermijd je het risico op grondontspanning. Het inkalven van de sleuf leidt tot een groot gevaar voor de arbeiders in de sleuf maar ook voor de stabiliteit van de aanpalende gebouwen. Het onderschoeien van bestaande funderingen vereist dus de nodige expertise, vakmanschap en aangepaste technieken. 

Tot negen meter diep 

Met het onderschoeien kan je zeer diep gaan. Zo vormt een ondergrondse parkeergarage van negen meter diep – goed voor drie ondergrondse verdiepingen – geen probleem. Omdat het gaat om een manuele techniek, moet het wel mogelijk zijn om de grondwaterstand tot deze diepte te verlagen. Dat is evenwel niet in elke situatie en met elke ondergrond mogelijk. Wanneer de grondwaterstand niet of onvoldoende kan verlaagd worden, dan komt een onderschoeiing via jet grouting in beeld. 

 

Meer weten over het optimaliseren van de kelderruimte door het inzetten van de juiste funderings- en beschoeiingstechnieken? Contacteer de experts van CVR.