Een secans- of tangenspalenwand als beschoeiing van je bouwput

Een palenwand als beschoeiing van een bouwput ontstaat door het maken van primaire en secundaire betonpalen die secans (in elkaar oversneden) of tangens (elkaar rakend) of geboord worden. Samen vormen de palen een ondergrondse grondkerende wand. In het geval van een secanspalenwand is deze eveneens waterremmend. Als lid van ABEF nam CVR deel aan vergaderingen van de werkgroep ‘beschoeiingen’ van het WTCB. Deze werkgroep staat aan de basis van de uitvoeringsfiche ‘secanspalenwanden’.

CVR was in 1994 de pionier in België voor het realiseren van secanspalenwanden met palen van een kleine diameter (43 centimeter). Inmiddels boren we secanspalenwanden tot twintig meter diep met diameters 43, 53 of 63 centimeter. Een mogelijk alternatief voor de klassieke betonnen secanspalenwand is de zelf ontwikkelde CVR C-mix® palenwand.

Hoe wordt een secanspalenwand gemaakt?

Een secanspalenwand boren we in verschillende fasen. Zo zijn er primaire en secundaire palen. De primaire palen worden eerst geplaatst. De secundaire palen oversnijden de primaire palen. In de secundaire palen komt de wapening.

  1. Voor het boren van de secanspalenwand voorzien we een geleidingsbalk in beton. Deze geleidt de boorbuis.
  2. De boormachines beschikken over een dubbele boorkop. De losgeboorde grond wordt via een schroef naar boven gevoerd en daar uitgeworpen. Daardoor wordt de grond rond het boorgat niet ontspannen of verdrongen. Omdat er geen zettingen ontstaan, is het mogelijk om rakelings naast bestaande funderingen te boren, zonder risico op beschadiging van de naastgelegen constructie.
  3. Na het bereiken van de gewenste diepte, pompen we beton door de as van de holle schroef.
  4. Tijdens het betonneren trekken we de boorbuis naar boven, waardoor er zich een betonpaal vormt.
  5. Indien nodig brengen we nadien wapening aan in de palenwand.

Wat zijn de voordelen van een secanspalenwand?

  • Een secanspalenwand kan een dragende en definitief grondkerende functie krijgen.
  • Palenwanden zijn dankzij hun grote stijfheid perfect als beschoeiing langs bestaande gebouwen. De speciale boorkoppen maken het mogelijk om rakelings naast bestaande gebouwen te boren.
  • Bij diepe bouwputten met zware nevenbelasting gebruiken we grondankers of stempels voor extra stabiliteit.
  • Dankzij de sjablonen in polystyreen voor de geleidingsbalk en een wendbare machine is vorm van de palenwand vrij te bepalen.
  • Een secanspalenwand kan in quasi elke ondergrond geplaatst worden. Een verlaging van de grondwatertafel is niet vereist tijdens de uitvoering.
  • De boringen kunnen probleemloos door harde ondergronden of bestaand metselwerk.
Een beschoeiing van je bouwput met secanspalenwanden?